Skip to content

Friluftsuge i Silkeborg 2013

Af Annette Hansen

Vi var 8 forventningsfulde mennesker som drog af sted til Silkeborg i uge 38. Så snart vi var ankommet og værelserne godkendt, blev vi udstyret med en GPS og en række opgaver, og sendt af sted på orienteringsløb. Ok, løb var så meget sagt, vi gik i rask tempo de 4 kilometer i skoven, op og ned ad bakker, så pulsen kom lidt i vejret. Det var en god måde at starte ugen på. Vi fik en masse frisk luft, og set en smule af den smukke natur Silkeborg har at byde på.

Vandrehjemmet vi var indkvarteret på lå helt perfekt lige ned til Gudenåen og alligevel var Silkeborg centrum i gåafstand. Selve vandrerhjemmet var hyggeligt, med en stor stue, indrettet med sofaer og borde hvor man kunne sidde og spille spil, strikke eller bare sludre om aftenen. Værelserne var fine og alle havde vist god plads. Allerede den første aften fik vi en smagsprøve på køkkenets fortræffeligheder, hvor der blev serveret ristaffel på den enorme buffet.

Den første aften var folk både trætte efter rejsen, men også ivrige efter at komme i gang. Vi brugte en del tid på at fordele deltagerne på de forskellige hold. Der var meget at vælge imellem begge dage, som for eksempel: træklatring, gymnastik, aqua-zumba, vandreture, kajakroning, mountainbike, krolf, ridning, fisketur, move’n’nature og outdoor-fitness.

De fleste af aktiviteterne giver sig selv, men fx aqua-zumba er danse-fitness til latinske rytmer…i vand! Lene og jeg var godt nok lidt bekymrede for hvor koldt det ville blive. Nu endte vi så heldigvis med at stå på land, da det var blevet meget for koldt til at stå 45 minutter i Silkeborgsøerne, uanset hvor meget man danser. Men sjovt var det!

Krolf har mange af jer nok hørt om, og Ole og Leif har også haft et hold i år, om mandagen på Stenhusbakken. Det er et spil, med kroket-køller, hvor man går en bane og skal skyde kuglen i hul, som ved golf. Meget sjovt! Move’n’nature er en form for fitness i naturen, hvor man skal bruge flere af sine sanser, idet nogle øvelser foregår med lukkede øjne. Outdoor-fitness er en slags fitness hvor naturen, fx træerne bruges i øvelserne.

Flere fik udfordret deres grænser ved træklatring, blandt andre Ole og Mette W. En meget dygtig klatrer havde lavet en bane, 11 meter op i et træ. Man fik en sele på, så hvis man skulle miste grebet, kom man til at hænge i linen, holdt oppe af manden på jorden.

Til gymnastikken havde vi en super entusiastisk instruktør, Vita. Hun forstod virkelig at få gang i os og vores puls, med musik og højt humør. Lone F, Lene og jeg fik vist sved på panden.

Anne J og Solveig var ude og vandre. Der var planlagt flere ruter af forskellig hårdhed og længde. Det var en smuk tur de havde været på.

Tirsdag aften var vi fyldt op af gode oplevelser og frisk luft. Endnu engang fik vi stillet sulten med lækker mad, hakkebøffer med det hele! Efter maden valgte nogle at se fodbold på storskærm, andre gik tidligt til køjs, mens mange sad i stuen og spillede forskellige spil.

Efter at have været om bord i den imponerende morgenbuffet gik turen igen ud i naturen. Anne J, Lone F, Solveig og jeg tog med ud på den lokale rideskole hvor vi blev modtaget af nogle søde piger. De fortalte lidt om stedet og hestene inden vi fordelte os i staldene for at strigle og sadle op. Heldigvis var hestene også søde, som for eksempel Ronaldo, Prop og Berta J Selvom nogle måske var lidt nervøse og skulle overvinde dem selv, kom alle op og ride og fik en god oplevelse. Ridningen foregik i en stor hal, og der var også lagt bomme og kegler ud, så man kunne ride en bane der krævede at man styrede hesten og ikke omvendt!

Imens var Mette W og Leif ude og ro i kajak. Vejret var rigtig godt til det, solen skinnede og der var ikke meget blæst. Nu var det vist sådan at der, på hvert kajakhold, var én som kom en tur i baljen….men Mette W og Leif var altså ikke en af dem! Vi har også fået nogle rigtigt gode billeder fra kajakholdene, idet en af instruktørerne tog billeder undervejs.

Onsdag eftermiddag var det Anne J, Solveig og Lone F’s tur til at ro i kajak.

Imens gik Ole, Lene, Leif, Mette W og jeg en omgang på krolf-banen. Nu havde vi jo de 2 proff’er, Ole og Leif med, så der var styr på regler og points. Det var rigtig sjovt og hyggeligt, og aldeles skønt at gå dér, mellem de høje træer, med kik ned til søerne. Nu vil jeg ikke hænge mig i detaljer om hvem der blev først eller sidst, for det gælder jo om at være med! (ok, jeg blev nummer sjok! ;-))

Efter dagens udfordringer var vi en flok som tog en tur på Asger Jorn Museet i Silkeborg. Der er lige nu en særudstilling om Picasso og Asger Jorn. Jorn var meget inspireret af Picasso, hvilket var tydeligt i flere af billederne.

Onsdag aften fik vi – igen! – god mad, denne gang mørbradgryde. Aftenen bød på hygge og afslapning, kortspil og snak. Det blev nu ikke så sent, vi skulle jo også være friske til om torsdagen. Torsdag morgen, lige efter morgenmaden, kørte os fra Holbæk af sted mod Himmelbjerget. Som altid var Ole chauffør. Da vi nåede frem viste det sig at vi havde ”bjerget” helt for os selv. Solen skinnede fra en skyfri, blå himmel. Det var absolut fantastisk at gå der i stilheden og nyde den smukke udsigt. På vej ned viste det sig at den lokale souvenir-sælger havde opdaget vi var der, så han havde skyndt sig at åbne butikken. Så der blev handlet alskens småting til gaver og souvenirs.

Efter Himmelbjerget gik turen videre mod Århus. Vi fandt helt ind i midten af byen og parkerede foran Århus Teater. Herfra stod den på lidt shopping i de små gader inden vi delte os i 2 hold for at spise frokost.

Efter frokost tog vi til Den Gamle by. De er i gang med at lave en ny bydel, som skal skildre 70’erne, med blandt andet radioforretning, håndarbejdsbutik og lejligheder indrettet som dengang.

I det hele taget havde vi en rigtig hyggelig dag!

Nu lakkede Friluftsugen mod enden, så torsdag aften stod den på festmiddag, blandt andet med grill og lagkage.

Under middagen var der flere festlige indslag med sang og vittigheder. Sangen fortsatte efter maden, ligesom folk også fortrak ind i stuen, til spil og hygge.

Fredag morgen fik vi hurtigt pakket bussen og smurt madpakker, inden turen gik hjemad mod Holbæk.

Vi var alle enige om at det havde været en fantastisk uge. Silkeborg har en masse at byde på, både hvad angår natur og kultur. Vandrerhjemmet var en rar og hyggelig ramme for det sociale samvær, og maden lod intet tilbage at ønske. Udvalget af aktiviteter havde været godt og bredt, der var noget for alle, og supergode instruktører.

Så det var 8 trætte, men glade mennesker der tog hjemad den fredag, med masser af gode oplevelser i rygsækken.

IF RYTTERGÅRDEN | c/o Multihuset | Kasernevej 6 | 4300 Holbæk | Tlf. 72 36 82 08 | mail@if-ryttergaarden.dk